Een app waarmee je met je eigen hometrainer en tablet een interactieve beweegomgeving kunt creëren, dat is de Smartbike. Zorgorganisatie ActiVite, expertisecentrum voor hulpmiddelen Vegro en producent Embedded Fitness hebben de afgelopen maanden aan het systeem gewerkt. Carla Scholten van Embedded Fitness: “Voor ouderen is het belangrijk om in beweging te blijven, maar veel van hen durven niet meer op straat te fietsen. En alleen op de hometrainer is dan best heel saai.”
De droom was om een gebruiksvriendelijk en handzaam product te maken, wat ook betaalbaar zou zijn voor een bredere doelgroep. Scholten: “Het idee is niet nieuw. Al een jaar of tien zijn er producten op de markt waarmee mensen door middel van videomateriaal gestimuleerd worden om te bewegen. Meestal zie je dan routes door steden of natuurgebieden, wat de nieuwsgierigheid prikkelt en gespreksstof biedt. Het punt is dat dit soort systemen -onder andere door het exclusieve beeldmateriaal- behoorlijk kostbaar zijn en daarom alleen door instellingen worden gebruikt. Dat is jammer.”
De makers bedachten dat de kosten omlaag zouden kunnen als het systeem gebruik zou maken van materialen die de ouderen over het algemeen zelf al hebben: “Veel ouderen hebben wel een tablet en ook vaak al een hometrainer of minitrainer, van die pedalen op een steuntje. Daarnaast bedachten we dat als we gebruik maken van al het materiaal dat er op internet al (gratis) te vinden is, we die kosten ook konden besparen. Zo hebben we de prijs van het systeem tot een tiende van de prijs van bestaande systemen kunnen terugbrengen.” Geen materialen dus, geen eigen video’s…wat is de Smartbike dan wél? “De Smartbike bestaat uit een sensor die op het ronddraaiende deel (zoals de trappers) gaat, en die de beweging registreert. Een app koppelt die beweging vervolgens aan een actie: ga je trappen, dan speelt de video verder. Stop je met trappen, dan stopt ook de video met spelen.”
De beleving maakt dat ouderen in beweging blijven
Behalve veel goedkoper, is het systeem ook veel handzamer. “Voorheen moesten activiteitenbegeleiders of fysiotherapeuten zo’n systeem door het hele verpleeghuis met zich meenemen. De Smartbike maakt dat zij interactief bewegen veel gemakkelijker kunnen inzetten.” Door het formaat en de prijs is het systeem ook bereikbaar geworden voor de thuismarkt. Want nu mensen langer thuis kunnen en moeten blijven wonen, zijn ook in die omgeving producten die veilig bewegen stimuleren, steeds populairder. Dat verklaart ook de betrokkenheid van Vegro bij het project: “Vegro en wij vinden elkaar in onze drive voor innovatie. Zij zien net als wij het belang van innoveren in de zorg. Daarom gaan zij de Smartbike niet alleen in de winkels verkopen, maar waren ze ook als innovatiepartner bij het project betrokken.” Ook ActiVite lag voor de hand als partner in het project: “ActiVite loopt echt voorop om innovatie door te voeren in het verpleeghuis. Daarom is het systeem ook in de locaties van ActiVite getest met onze doelgroep: hoe gebruiksvriendelijk is de app, welke filmpjes zijn populair, hoe zit het met de Wi-Fi? Allemaal zaken die eraan bijdragen of mensen er ook daadwerkelijk iets aan hebben.”
Eind dit jaar is de Smartbike te koop. Een bijzonder moment, maar zenuwachtig is Scholten er niet voor: “We hebben al verschillende producten gemaakt voor de zorg en tot nu toe zijn die altijd goed ontvangen. We gaan ook niet over één nacht ijs: als een van de zeventien innovatielabs die door het ministerie van VWS zijn gecertificeerd om sport te vernieuwen, weten we waar we mee bezig zijn. Maar waar de andere innovatielabs zich vooral richten op topsport, is onze focus het interactief bewegen. En in dat werkveld hebben we al verschillende mooie producten kunnen ontwikkelen.”
Publicatiedatum: 24-11-2021